10 to do’s voor het onderhoud van jouw tuin in februari

24 januari 2022

10 to do’s voor het onderhoud van jouw tuin in februari

De winter loopt op zijn einde. Hoewel we hopen op minstens een paar dagen sneeuwpret, bloeien de eerste Narcissen al. Zorg dat jij dit voorjaar op tijd begint met die tuinklussen! Daarom hebben wij tien leuke TO DO´S voor je geschreven.

TO DO 1: Een gezonde tuinbodem

De bodem van jouw tuin is de basis voor al jouw planten en bloemen. Strooi daarom een geschikte kalksoort om verzuring van de bodem tegen te gaan. Doe dit ook bij het gazon. Wij raden je aan hiervoor de ECOstyle 4 seizoenenkalk te gebruiken.

TO DO 2: Hagen planten

Heb je zin in een nieuwe, frisse erfafscheiding? Dat hoef je niet uit te stellen! Dit is de perfecte periode om hagen te planten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie Portugese Laurier?

TO DO 3: Snoei je klimplanten

Oud blad bij de klimop wegknippen bevordert de groei van jong, heldergroen blad. Een klimop kiest zijn eigen weg, haal daarom ranken weg van plekken waar je ze niet hebben wil. Bij schilderwerk, onder dakranden en andere uitlopers.

TO DO 4: Snoei je leibomen

Leibomen snoei je zowel in de zomer als in de winter. De takken die je afgelopen zomer hebt gesnoeid, mag je nu twee of drie knoppen insnoeien. Nu is het juiste moment, nog voordat de sapstroom in de bomen weer op gang komt.

TO DO 5: Appelboom en perenboom snoeien

Februari is een echte snoeimaand. Ook je appel en perenboom mag je nog snoeien als je dat deze winter nog niet hebt gedaan. Ideaal; nu ze nog geen blad dragen kun je de vorm van de boom goed beoordelen. De verticale, opgaande scheuten moet je weghalen. Wil je de horizontale takken ook snoeien omdat ze bijvoorbeeld te ver uitsteken? Halveer ze dan!

TO DO 6: Snoei ook je druif, voor het te laat is

Je druif snoei je in de koude maanden, voordat de sapstroom op gang komt. Ben je te laat in het seizoen, dan zal je tijdens het snoeien zien dat de plant hevig gaat bloeden.

TO DO 7: Hou onkruid in de gaten

Dit wil je vast liever niet horen. Maar zodra de temperaturen omhooggaan, gaat ook onkruid groeien. Wees voorzichtig met het schoffelen van onkruid. Om omliggende plantenwortels te beschermen, kun je beter onkruid wieden met de hand.

TO DO 8: Een groen gazon begint nu

Wil je dit voorjaar een strak en mooi groen gazon in jouw tuin? Dat kan! Februari is dé maand waarin je jouw gazon kunt gaan herstellen. Werk hobbels en kuilen weg en slechte/kale plekken kun je opnieuw bezoden.

TO DO 9: Kwetterende vogelgeluiden in je tuin

Heb je zin in het échte voorjaarsgevoel? Zorg dan dat je nestkastje/vogelhuisje mooi schoongeborsteld is voor de nieuwe vogelfamilie in jouw tuin. Heb je nog geen leuk vogelhuisje? Wij vonden drie leuke varianten voor je!

TO DO 10: Vorst

Dalen de temperaturen toch ineens onder nul? Wacht dan nog even met je tuinwerk. En ga zeker niet spitten in je tuin als er nog vorst in de grond zit. Blijf nog even knus binnen en zet een grote kop thee. Zodra het kwik stijgt kun jij naar buiten!

Raak geïnspireerd door onze projecten

Magazine aanvragen

Meer inspiratie en
informatie?

Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Ons magazine staat vol met ideeën voor jouw eigen tuin, veranda en verlichting.